Vylyan- a meseszerű

Káprázatos, hagyományőrző és megnyugtató. Talán így tudnám leginkább három szóban jellemezni a Vylyan pincészetet és főként annak területét. A Vylyan pincészet Villány központjától messzebb helyezkedik el, pontosítva egy teljesen másik településen, Kisharsányban a Fekete-hegy területén. Már a kocsival beparkolva is lenyűgöző látvány fogadott minket, ahogy keresztül és körbenéztünk a dűlők sokaságain. Kis barangolást követően és az állunk összeszedése után, a felszolgáló kísért minket és helyet foglaltunk egy szimpatikus helyre, borra és kis kísérőre várva.

forrás: facebook.com

Véleményem szerint sokan ismerik ezt a pincészetet furfangos mintái és nevei alapján (Macska, Ördög stb), csak talán éppen nem tudják, hogy milyen bort isznak valójában. Na ez lenne a Vylyan. Alaptételei közé tartozik a villányi legendából következő, szereplőkről elnevezett borok, amelyek szinte minden nagyobb üzlet polcain megtalálhatóak. (ha érdekel titeket bővebben itt nézhettek meg róla egy kis videót: https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=K6gE4Lqo_x0)
 Azon kívül, hogy ezáltal a pincészet tovább örökíti a történetet, próbál arra is figyelni, hogy a borok milyensége is illeszkedjen az ikonikus karakterekhez. Ez roppant szimpatikus.

A Vylyan ételeit tekintve grill vonalon utazik, azonban az időjárás miatt és merthogy ugye bár január van, ezért most nem vettük igénybe ezt a lehetőséget. Úgy döntöttünk inkább csak valamiféle borkorcsolyát fogyasztunk és mellé kísérőként rengeteg bort kóstolunk. Ez szerintem egy tökéletes terv volt, de mivel korábban is írtam autóval mentünk, ezért én voltam a vesztes fél a történetünkben.

Így hát kértünk vizet (juppi...) és hozzá különböző borokat válogatott, különböző ízvilággal a Kedvesem. (Most már így hívjuk egymást a blogunkban, ez lesz a bevett szokás).  Úgy döntöttünk, mert ugye már csak a "MI" létezik, hogy a prémium borkóstolás mellett tesszük le a voksunkat (én meg ugye a víz mellett) és mellé sajttálat kérünk és tepertőkrémet.

forrás: facebook.com
Választásunk után nem sokkal a felszolgáló meghozta az ételeinket és hozzá az első bor választásunkat,a borkóstoló alkalmával Merlot-t, Cabernet Franc-t, Montenouvo-t, Cabernet Sauvignon-t és nem utolsó sorban Syraht kóstoltunk.

A borkorcsolyák hozták a minőséget, háztáji sajtokkal találkozhattunk és egy igazi különlegességgel.  A mustmézzel (ez a Vylan különleges terméke), amely teljesen jól komponál a zamatos sajtok és finom borok párosításához.

 A borok mind hozták a gyönyörű színvilágot és a bogyós-gyümölcsös aromákat. Az összes bor közül leginkább a 2013-as Syrah nyerte el tetszésünket (vettünk egy egy üveggel). Kedvesem nagy kedvence a Syrah, ezért sejteni lehetett, hogy számára ez lesz a favorit a válogatás közül, de ő sem számított ekkora élményre a Vylyan pincétől. Ennél még talán egy csak kóstolóra szánt bor volt még ütősebb amely Pillangó (merlot) elnevezésre hallgat és a dűlő szelektált borok közé tartozik. Megkockáztatom talán életem egyik legízletesebb, legtökéletesebb borába tudtam éppen hogy csak "belenyalni".

Az ételek és italok mellett, amit még kiemelnék az a felszolgálás. Ugyanolyan barátias és felszabadult hangulat volt, mint amilyen a Sauska éttermében. A felszolgálótól bármit kérdezhettünk, nem volt feszengés, nem volt kínos csend. Azt éreztük, hogy megvan az összhang, találkoznak az ízlések és az érdeklődési kör is ugyanaz. Meghallgathattuk egy másik ember élettörténetét, sztorijait, mintha csak egy baráttal töltöttük volna ezt a délutánt.


Összegzésként elmondhatom, hogy nem tudok a mai napig betelni a tájjal, ami ott fogadott minket. Minden napszakban és évszakban lenyűgöző látvány fogadott volna minket úgy gondolom. A borkorcsolyáink és a borok is kifogástalanok voltak.

forrás: facebook.com


Bizonyos dolgokat azonban megfogadtam. Vagy más vezet vagy máshogy jutunk el oda, de következő alkalommal biztos, hogy többet kóstolok és nemcsak más véleményére alapozok. Továbbá szeretném látni ezt a tájat tavasszal és nyáron, szeretnék ülni kinn a teraszon a szabad ég alatt vagy akár piknikezni a szőlőtáj dombjain (merthogy akár erre is van lehetőség a Vylyannál!), valamint szeretném mellé megkóstolni akár barátokkal vagy akár kettesben a hely grill újdonságait.

Vylyan visszatérünk hozzád és ígérem, iszok. :)

Puszi&Pacsi
Szalai

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések